BGA voor Iers grasgevoerd rundvlees

BGA voor ‘Irish Grass Fed Beef’

Een BGA, of Beschermde Geografische Aanduiding, garandeert de oorsprong, kwaliteit en traceerbaarheid van een product. Dit label, dat bijzonder geapprecieerd wordt door de Europese consument, vertaalt zich op sommige Zuid-Europese markten in hogere verkoopprijzen. Uit een onderzoek van Bord Bia blijkt dat 48% van de Franse consumenten, 42% van de Italiaanse consumenten en 41% van de Spaanse consumenten het label herkent en bereid is om meer te betalen voor deze producten.

Iers grasgevoerd rundvlees is een over de hele wereld hoog aangeschreven product. Tegenwoordig beschikt dit vlees over een beschermde geografische aanduiding (BGA) van de Europese Unie. De BGA-certificering erkent de expertise van de Ierse familieboerderijen en de rol die Ierse weilanden spelen in het produceren van uitzonderlijk rundvlees met een unieke smaak en textuur.
Ierland is een betrouwbare producent van premium rundvlees die jaarlijks 500.000 ton rundvlees exporteert naar 60 landen. Op dit moment voldoet de helft van de premium runderen in Ierland aan de selectiecriteria voor de BGA.

BGA voor ‘Irish Grass Fed Beef’

Runderen die het BGA-label dragen, zijn geboren en opgegroeid op grasland, en afgemest, geslacht, gekoeld en uitgesneden op het eiland Ierland. Deze dieren moeten hun hele leven gemiddeld 220 dagen per jaar op grasland grazen. Ze moeten ten minste 90% van hun voeding halen uit de consumptie van gras, vooral vers weidegras, of geconserveerd in de vorm van hooi of kuilgras.
Om in aanmerking te komen moeten de ossen en vaarzen 36 maanden of jonger zijn en een bevleesdheid van meer dan O- en een vetbedekking tussen 2+ en 4+ hebben. Vleesrunderen tot 120 maanden met een bevleesdheid van meer dan O+ en een vetbedekking tussen 2+ en 5 komen ook in aanmerking.

De vleesrijping moet minimaal 48 uur zijn, of 72 uur voor delen van de achtervoet. Elk dier moet worden beoordeeld om te waarborgen dat het voldoet aan de grasgevoerde standaard.
Audits voor grasgevoerd rundvlees met het BGA-label ‘Irish Grass Fed Beef’ worden uitgevoerd volgens internationale best practice-normen en streng gecontroleerd door een onafhankelijke derde, om erop toe te zien dat de verpakking aan de normen van het Bord Bia-systeem voor veehouders en verwerkers en de boerderij aan het SBLAS (Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme) voldoet. Deze audits vormen de basis van de BGA-naleving.

 

Uw premium keuze

Uit consumentensmaaktests die Bord Bia uitvoerde op Europese en wereldmarkten, bleek dat Iers grasgevoerd rundvlees bij consumenten hoog scoort op smaakintensiteit, textuur en vetbalans in het vlees. Deskundige proefpanels kennen consequent meer onderscheidingen toe aan entrecotes, ribeyes en ossenhaas van ‘Irish Grass Fed Beef’ dan aan vlees uit concurrerende landen. (World Steak Challenge 2022, 2023)

Veel toonaangevende restaurants over de hele wereld serveren ‘Irish Grass Fed Beef’ vanwege de unieke organoleptische eigenschappen die het gevolg zijn van het grasgevoerde productiemodel, een belangrijk element in het behalen van de ‘Irish Grass Fed Beef’ BGA. De Chefs’ Irish Beef Club (CIBC) heeft inmiddels afdelingen in acht landen en telt 80 chefs wereldwijd die ‘Irish Grass Fed Beef’ als hun favoriete rundvlees kiezen. Deze club is dan ook zeer verheugd met het BGA-label.
Recente studies van Teagasc, de Ierse Autoriteit voor Landbouw en Voedselontwikkeling, bevestigden dat ‘Irish Grass Fed Beef’ een hogere verhouding omega-3-vetzuren, mineralen en vitaminen bevat dan rundvlees van niet of weinig grasgevoerde dieren. Het omvat met name hogere concentraties calcium, mangaan, ijzer, zink, selenium, natrium, magnesium, kalium, fosfor en vitamine E.

Raw beef rack on chopping board

Technische specificaties

Alle karkassen van Ierse runderen met de BGA-status ‘Irish Grass Fed Beef’ moeten afkomstig zijn uit een van de volgende categorieën:

  1. Ossen en vaarzen van maximaal 36 maanden oud. Bevleesdheid van meer dan O-. Vetbedekking tussen 2+ en 4+.
  2. Runderen van maximaal 120 maanden oud. Bevleesdheid van meer dan O+. Vetbedekking tussen 2+ en 5.

Deze twee categorieën moeten afzonderlijk worden gegroepeerd, ontbeend, verpakt en gelabeld. Karkassen met een hoge pH-waarde (> 5,8) moeten worden geïdentificeerd en uitgesloten.

Karkassen moeten worden beoordeeld om te waarborgen dat ze een uitgesproken kersenrode vleeskleur hebben en dat het vet een hoge mate van romigheid/geelheid heeft.

Vers en bevroren rundvlees, zowel met als zonder been, komt in aanmerking. Dit omvat karkassen, voor- en achterstuk, snitten met been, botloze basisdelen, rundergehakt van deze delen en verpakkingen voor de retail.

Het BGA-label ‘Irish Grass Fed Beef’ kan worden gebruikt op rundergehakt en rundergehaktproducten die 100% Irish Grass Fed Beef bevatten en minimaal 90% mager rundvlees (visuele beoordeling).

Producten die mogen worden gelabeld als ‘afkomstig van’ rundvlees met de BGA-status ‘Irish Grass Fed Beef’ zijn: samengestelde rundvleesproducten die 100% Irish Grass Fed Beef bevatten en minimaal 90% mager rundvlees (visuele beoordeling); premium orgaanvlees (wang, staart, middenrif en tong) afkomstig van runderen die voldoen aan de criteria voor ‘Irish Grass Fed Beef’.

mobile-image

Contact Bord Bia

Link naar lokale webpagina