Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS) (Certificeringssysteem voor duurzaam rund- en lamsvlees)
Overzicht
Het SBLAS is ontwikkeld als antwoord op de vraag van de markt. Er is een toenemende vraag van kopers van Ierse vleesproducten naar bewijs dat het vlees duurzaam is geproduceerd op boerderijen die gecertificeerd zijn aangesloten bij een erkend kwaliteitsborgingssysteem dat is gebaseerd op duurzaamheidsprincipes die ecologische, sociale en economische aspecten omvatten.
Volgens een onderzoek van de Europese Unie (EU) produceren Ierse rundvleesbedrijven hun vlees al op een duurzame manier. Uit dit onderzoek bleek dat Ierland de 5e laagste koolstofvoetafdruk voor rundvlees in de EU heeft (27 landen) en ook gunstig presteert met betrekking tot lamsvlees. Door middel van metingen en analyses zal het SBLAS de duurzaamheid van de Ierse rund- en lamsvleeshouderij op individueel boerderijniveau aantonen en constructieve feedback geven aan boeren om hen te helpen bij het nemen van beslissingen die gericht zijn op het verbeteren van hun duurzaamheidsprestaties.
De primaire doelstellingen van het Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme zijn:
* Aan klanten aantonen dat kwaliteitsrundvlees en -lamsvlees duurzaam worden geproduceerd volgens een erkend systeem;
* Een uniform mechanisme voor registratie en monitoring bieden: kwaliteitsborgingscriteria, en duurzaamheidscriteria voor rundvee- en schapenhouderijen;
* Criteria voor de beste praktijken in de Ierse rund- en lamsvleeshouderij vaststellen;
* Een permanent middel bieden om beste praktijken op het niveau van de boeren te demonstreren.
Duurzaamheid
Duurzame landbouw wordt gedefinieerd als “de productieve, concurrerende en efficiënte productie van veilige landbouwproducten, waarbij de natuurlijke omgeving en de sociaal-economische omstandigheden van boeren en lokale gemeenschappen worden beschermd en verbeterd, en tegelijkertijd de gezondheid en het welzijn van alle gekweekte soorten worden gewaarborgd”. Duurzame productie betekent daarom dat boerderijen niet alleen efficiënt moeten worden geëxploiteerd, maar dat producenten er ook naar moeten streven om het land en de hulpbronnen door te geven aan de volgende generatie in een even goede (of zelfs betere) staat dan ze die hebben geërfd.
In de vleessector zijn toonaangevende multinationale klanten op zoek naar leveranciers die geloofwaardig zijn in duurzame productie. Om langdurige zakelijke relaties met deze klanten te behouden en te laten groeien, zijn duurzaamheidsinitiatieven (op het gebied van het minimaliseren van de uitstoot van broeikasgassen, waterbehoud, goed bodembeheer, verbetering van de biodiversiteit, verbetering van sociale en economische prestaties) nodig om de duurzaamheidsprestaties van de boerderijen aan te tonen door middel van onafhankelijk afgeleide gegevens.
In het kader van het SBLAS worden gegevens verzameld uit alle beschikbare bronnen met betrekking tot de prestaties van de boerderij (verkoop van levende dieren, slachting, landbouwproductiemiddelen, enz.). Deze informatie wordt vervolgens samengevoegd in de Bord Bia-database met de aanvullende gegevens die tijdens de audit door de auditor van de Bord Bia-boerderij zijn verzameld. Berekeningen worden uitgevoerd op deze database met behulp van de gecombineerde gegevens in overeenstemming met het erkende Bord Bia Carbon Footprint Model. Deze berekeningen geven de koolstofvoetafdruk van het geproduceerde vlees weer. Dit is een belangrijke indicator voor de duurzaamheid van de boerderij.
Kwaliteitsborging
De norm (en het systeem op basis van de norm) is erkend volgens de internationale norm voor productcertificering ISO 17065: 20122 door de Ierse National Accreditation Board. Tijdens het bezoek van Bord Bia wordt beoordeeld of de aanvrager/producent (op het gebied van wettelijke, kwaliteits- en klantvereisten met betrekking tot traceerbaarheid, voedselveiligheid, hygiëne, gezondheid en veiligheid, welzijn, enz.) voldoet aan de kwaliteitsborgingscriteria van de norm. Vervolgens wordt een rapport opgesteld over het bereikte nalevingsniveau voor de aanvrager/producent.
Voordelen voor de boerderij
Duurzame productie en efficiënte productie gaan hand in hand. Duurzaamheid houdt in dat de hoeveelheid hulpbronnen (bijv. energie, diervoeder, water enz.) die door de betrokken ondernemingen worden gebruikt, tot een minimum wordt beperkt en dat maatregelen worden genomen die de milieuprestaties van die ondernemingen verbeteren. Deze duurzaamheidsmaatregelen leveren doorgaans ook economische voordelen op door lagere productiekosten.
Voordelen voor de sector
Het systeem zal op verschillende manieren helpen bij het op de markt brengen van vlees, waaronder het aantonen van de toewijding van Ierse rund- en lamsvleesboerderijen aan “groene” landbouwpraktijken. Rundvlees en lamsvlees afkomstig van duurzame boerderijen krijgen toegang tot markten die certificering vereisen. Als onderdeel van het Origin Green Sustainability Programme zal duurzaamheidsbeoordeling een belangrijk aandachtsgebied zijn. Het SBLAS bouwt voort op eerdere werkzaamheden op het gebied van de productie van rundvlees en lamsvlees. Het zal het vermogen van Bord Bia vergroten om de huidige referenties van de Ierse veehouderij effectief over te brengen aan belangrijke klanten en om te benadrukken hoe de industrie zich richt op het optimaliseren van haar prestaties op een aantal belangrijke duurzaamheidsgebieden. Dit zal helpen bij het creëren van een marktvoorkeur voor Iers rundvlees en lamsvlees bij klanten met aangegeven duurzaamheidsdoelstellingen.


