Alle experts zijn het erover eens. Iers rundvlees is heerlijk. Dat komt omdat Ierse runderen heel veel gras eten en veel beweging krijgen, waardoor hun vlees een intense smaak heeft en heerlijk mals is. Tenminste… als je weet hoe je het moet klaarmaken.
Gelukkig bestaat de Irish beef-kookschool, waar we je leren om Iers rundvlees perfect klaar te maken. En daar hoef je geen keukenprins of -prinses voor te zijn…

We beginnen bij de basics
- Maak kennis met de verschillende stukken vlees. Informatie over het bereiden van steaks en stoofvlees is al beschikbaar op deze pagina. Informatie over braadstukken en gehakt volgt.
- Leer de verschillende kooktechnieken: Braden, grillen, stoven of bakken.
- Ontdek welk keukengerief je nodig hebt en welke kruiden, specerijen, olie of boter je het beste gebruikt.
Check de tips en tricks hieronder voordat je aan de slag gaat.

Maak kennis met… steaks
Onder steaks verstaan we (kogel)biefstuk, ossenhaas, entrecote, ribeye en bavette. Wat deze stukken met elkaar gemeen hebben, is dat ze op zichzelf al heerlijk mals zijn! Klik hier voor meer informatie over deze stukken vlees.
Bereidingswijze
Steaks worden gebakken of gegrild. Bakken doe je in een open braadpan en op hoog vuur. Je vlees wordt dan geheel of gedeeltelijk gaar en lekker bruin. Grillen is hetzelfde als roosteren: Vlees bruinen en garen op hoge temperatuur, met heel weinig olie of vet. Je gebruikt daarvoor een gietijzeren of metalen grillpan of het rooster van je barbecue.
Wat heb je nodig?
Grillpan, braadpan, vleestang, roomboter, olie, peper en zout.
Tip: Gebruik nooit een vork om je steak om te draaien, maar een vleestang. Met een vork prik je in het vlees en dan lopen de vleessappen eruit. Dat is zonde!
Wil je meer tips of een stappenplan hoe je de perfecte steak bakt?
Waarom Iers rundvlees?
In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.




