
Altijd fijn als het sudderweekenden zijn
Met een beetje voorbereiding kun je elke dag van een stoofpotje genieten. Maar in het weekend gaat dat net even beter. Zo’n heerlijke zaterdag of zondag met alle tijd om te sudderen. Met een stoverij waarin natuur en smaak samenkomen.
Je gaat het meemaken als je kiest voor Iers rundvlees. Afkomstig van runderen die gemiddeld minimaal 220 dagen per jaar buiten zijn. Doordat ze veel bewegen en vers, sappig gras eten, krijgt hun vlees een mooie vetmarmering. Dat vet smelt tijdens het stoven zo in de pan weg en geeft een vollere smaak aan je stoverij.
Maak van dit weekend ook een sudderweekend. Sudder je liever op een doordeweekse dag? Dat mag ook?
Stoofvleesstukken
In de supermarkt en bij de slager vind je van Ierse runderen vaak de volgende stukken voor stoofvlees:

Tijd om te leren
Stoven is heel eenvoudig.
In vijf simpele stappen heb je al een heerlijk stoofpotje met Iers rundvlees!
1. De basis – het vlees: Kies stoofvlees, ribstuk of endvogel voor je stoofpotje. Schroei het vlees in korte tijd met een flinke klont boter dicht. Haal het vlees uit de pan.
2. Bepaal je basissmaak: Kies je favoriete mengsel van groenten, kruiden en specerijen. Voeg eventueel tomatenpuree toe. Braad het geheel aan en voeg het vlees weer toe.
3. Kies een bijpassend zuur: Voeg limoen, citroen, (balsamico)azijn of wijn toe aan je stoofpotje. Laat alles even pruttelen.
4.Vul aan met vloeistof: Voeg een aromatische vloeistof toe als bouillon, kokosmelk of appelsiensap. Zo geef je nog meer smaak en variatie aan je stoofpotje.
5.Voeg de laatste ingrediënten toe: voeg verse groenten toe of andere smaakmakers, zoals een blokje spek, voor een echte smaakexplosie.

Stooftips. Zo wordt je Ierse stoofpotje nog lekkerder.
Vind je een stoofpot bereiden een uitdaging? Met deze tips lukt het altijd.
- Stoven mag niet te hard gaan. Zet de pan daarom op het kleinste vuur. Laat het deksel een beetje open. Het vocht mag niet koken!
- Hoe langer je stooft, hoe lekkerder het wordt.
- Om de smaak van de saus nog sterker te maken of er een lekkere jus van te maken, haal je het vlees uit de pan en laat je het vocht inkoken.
Waarom Iers rundvlees?
In Ierland is geen gebrek aan dat ene speciale ingrediënt dat voor geweldig rundvlees zorgt: gras. Een Iers rund loopt gemiddeld 220 dagen per jaar, 24 uur per dag buiten in uitgestrekte weilanden en eet dan… gras! Het buitenleven en grasdieet zorgt voor gewoon buitengewoon rundvlees, lekker mals met een intense vleessmaak.




